Ik ben van niets naar alles gegaan

Eind 2022 kwam Johan via een wijkcoach terecht bij de ambulant afdeling van Surplus. Hij had geen zin meer in het leven. Hij had geen uitzicht op verbetering en wist niet meer hoe hij het aan moest pakken. Hij had zijn drugs- en alcoholverslaving overwonnen, maar het leven was niet bepaald zonneschijn.
Toch koos Johan ervoor er niet bij neer te gaan zitten. Hij aanvaarde hulp en besloot te accepteren dat je in het leven het niet altijd alleen kan. Ondanks het beschadigde vertrouwen in mensen nam hij toch weer iemand in vertrouwen.
De woning van Johan was niet meer leefbaar en toch woonde hij er. Voeding, ritme en sociale contacten waren geminimaliseerd en bezoek ontvangen was geen optie. Zo was het dus moeilijk om contacten met familie en vrienden te onderhouden en zorgde dit voor eenzaamheid.
Stichting Surplus; Ambulante hulpverlening; ervaringsverhaal; ik ben van niets naar alles gegaan1
Maar als je dan eenmaal de stap hebt genomen…
Tal van zaken werden in beweging gezet: van het herstellen van zijn gebit, het inzetten van bewind en het bezoeken van de huisarts rondom gezondheidsklachten. Van maanden intensief reageren op woningen, het aanpassen van verzekeringen, het verbeteren van contacten met familie en het voeren van gesprekken over het leven, op allerlei vlakken gebeurde er wat.
En toen ineens was daar een woning. Het geluk was dat er weinig aan moest gebeuren. De woning veranderde alles. Van de uitzichtloosheid van de oude woning naar een frisse start. Het had wat voeten in de aarde, maar er kwam een ongekende verandering teweeg bij Johan. Opeen was er geen moeite meer om het huis schoon te houden en was het mogelijk om mensen uit te nodigen want er was niets meer om zich voor te schamen. Er ontstond weer plezier en wat meer geluksmomenten. In een goede omgeving gaat dit als vanzelf.
Nog steeds heeft het leven zijn moeiten en gaat het niet allemaal vanzelf. Maar voor Johan is het helder en zo zegt hij “zonder dit had ik niet meer geleefd en had ik geen zin meer in het leven”. Hij is Surplus dankbaar dat hij geholpen is en er voor hem was op het moment dat hij het nodig had. Hij is blij dat hij over de schaamte is gestapt en heeft gedurfd.