Internationale projecten

Surplus is een lerende innovatieve organisatie. Wij zijn steeds op zoek naar vernieuwende projecten ten diensten van onze doelgroep. Door middel van onze internationale projecten krijgen wij een andere kijk op de problematiek. Andere conjuncturen en benaderingswijzen dwingen ons na te denken over ons eigen aanbod. Maar ook andersom: onze buitenlandse partners leren van ons. Nederland staat bekend om zijn handelsgeest en zijn no nonsens gedrag.

Dit laatste zeker in Twente! Surplus is een graag geziene gast en het “buitenland” en men kijkt vol belangstelling uit naar de zaken die wij ontwikkeld hebben zoals onze methodiek Kettingreactie en de Ketenaanpak. Het is niet voor niets dat in Brandenburg de “vierjaren” aanpak een begrip geworden is. Daar waren eerst kortdurende trajecten aan de orde. Nu niet meer omdat men geleerd heeft dat het geen zoden aan de dijk zet om met onze doelgroep kortdurend aan de slag te gaan. Helaas hebben we dit pad in Nederland moeten verlaten en zitten wij in hetzelfde schuitje als zij destijds. Wellicht kunnen wij nú van onze Duitse partner leren hoe zij dit destijds hebben gedaan! Zo zie je dat conjuncturele veranderingen invloed hebben op je product. Naast dat internationale contacten erg leerzaam zijn is het ook leuk. Een andere omgeving met een andere invalshoek/stijl.

Erasmus+ HanDS

In 2016 is Surplus gestart met het transnationale project HanDS vanuit het subsidieprogramma ERASMUS+. In dit project werken twee scholen en twee werkontwikkelingsorganisaties samen:
  • Vakschool Het Diekman
  • Istituto di Istruzione Superiore Righetti (Italië)
  • Stichting Surplus
  • Entwicklungsgesellschaft Energiepark Lausitz GmbH (Duitsland)
Ambitie is om samen – op basis van alle kennis en kunde – innovatieve meet- en matchmethoden én stage- en trainingsconcepten te ontwikkelen waarmee we het ‘gat’ tussen het praktijkonderwijs en de arbeidsmarkt kunnen dichten. Meer informatie kan gevonden worden op onze HanDS website.
Erasmus+ HanDS
EU funding